Welcome to Our Website

Pasifik Teknoloji, Titra’nın yeni ürünleriyle SAHA EXPO 2024’e damga vurdu

Türkiye’nin ilk insansız helikopteri Alpin’in yanı sıra DELİ Taktik Kamikaze Sistemi, PARS Gözcü İHA ve sürü yeteneklerinin eklendiği insansız sistemleriyle savunma sanayine önemli katkı sunan Titra, fuarda tanıttığı DELİ 2, DELİ Mini, Merküt ve Dumrul ile sektöre yeni bir ivme kazandırdı. Titra, SAHA EXPO 2024’te savunma sanayii sektörünün önemli temsilcileri ile imzaladığı anlaşmalarla da dikkatleri üzerine çekti.

Pasifik Teknoloji Genel Müdürü, M. Selman Dönmez, sahada etkin kullanım sunan insansız hava çözümleri ve teknoloji odaklı yenilikleriyle uluslararası pazardaki rekabet güçlerini daha da artırdıklarını söyledi. Güvenlik ve savunma alanında Türkiye’nin ilk insansız helikopteri Alpin’in yanı sıra DELİ Taktik Kamikaze Sistemi, PARS Gözcü İHA ve sürü yeteneklerinin eklendiği insansız sistemler konusunda oldukça rekabetçi durumda olduklarını anlatan Dönmez, SAHA EXPO 2024’te dört yeni ürünlerini tanıttıklarını söyledi.

Bu ürünlerin Türk mühendisliğinin gücünü ve yaratıcılığını ortaya koyarak, savunma sanayine yeni bir soluk getireceğini anlatan M. Selman Dönmez, ürünleri şöyle anlattı:

“DELİ 2 KAMİKAZE İHA SERİ ÜRETİME HAZIR”

“Yeni ürünlerimizden DELİ 2 Kamikaze İHA pozisyon güdümlü patlatma testlerini hem yurt içinde hem de yurt dışında başarıyla tamamladı. Askeri birliklerin, mobil veya sabit bir konumdan görüş hattı ötesi (BLOS) hedeflere karşı kullanabilmesi için tasarlanan DELİ 2, hedef tespiti, hedef imhası ve hedeflerin fotoğraf, video ve konum bilgilerini elde etme gibi kritik görevleri yerine getirebiliyor. DELİ 2’nin en büyük artısı, kullanıcının elindeki harp başlıklarını entegre edebiliyor olması. Farklı harp başlıklarına uyum sağlayacak şekilde tasarlanan yüksek güvenlikli elektromekanik tapa sistemi DELi 2’nin güvenli bir şekilde geri çağrılmasını mümkün kılıyor.

“DUMRUL MİNİ SİHA TAŞINABİLİR ÖZELLİĞİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR”

Elektrik motorlu sessiz bir helikopter olan DUMRUL ise 17-18 kg kalkış ağırlığına sahip ve 30 dakikaya kadar havada kalabiliyor. Yakın menzil takibi yapabilen DUMRUL, altına yerleştirilen silah sistemleri ve entegre görüntüleme kabiliyetleri sayesinde düşmanı etkisiz hale getirebiliyor.

“DELİ MİNİ, GNSS’SİZ ORTAMLARDA GÖREV GERÇEKLEŞTİRME YETENEĞİYLE ÖNE ÇIKIYOR”

Deli Mini, gelişmiş otonom ve yarı-otonom görev kabiliyetiyle sahada büyük avantajlar sunacak. Çok yönlü bir insansız hava aracı (İHA) olarak nitelendirilen Deli Mini, 22 m/s seyir hızı ve 45 m/s maksimum hızla görevlerini başarıyla yerine getirecek. 30 dakikalık uçuş süresi, 35 kilometre menzil ve 20 kilometrelik kontrol mesafesiyle geniş operasyonel alanlarda kullanılabilecek.

“MERKÜT TAMAMEN FPV OLARAK TASARLANMIŞ VE TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ BİR SİSTEM”

Yaklaşık bir yılda geliştirilen ‘MERKÜT’ ise First Person View (FPV) olarak tasarlanmış ve tamamen yerli ve milli bir sistem. Pilotun hedefi görerek manuel olarak kullandığı sistem, elektronik harp ortamında etkin bir şekilde görev yapabilme yeteneğine sahip. MERKÜT, düşmanı takip ederek kara hedeflerini etkisiz hale getirebiliyor. MERKÜT, İHA operatörünün güvenli bir bölgeden, kendini riske atmadan görev yapabilmesine olanak sağlarken düşük ışık koşullarında görüntüleme yeteneğine de sahip.”

“YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLERLE SAVUNMA SANAYİNE KATKI SUNMAYI AMAÇLIYORUZ”

M. Selman Dönmez, ülkemizin savunma ihtiyaçlarına ve taleplere birebir cevap verecek şekilde tasarladıkları yenilikçi çözümlerle, savunma sanayinin büyümesine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi. Türk savunma sanayinin son yıllarda kazandığı ivmeyi daha da ileri taşımak ve bu alandaki liderlik pozisyonunu güçlendirmek için büyük bir özveriyle çalıştıklarını anlatan Dönmez, “Bu çalışmalarda sadece dünya genelindeki trendleri takip etmekle kalmıyor, aynı zamanda kendi bilgi birikimimizi ve deneyimimizi kullanarak, ülkemizi bu alanda nasıl daha ileriye taşıyabileceğimizi araştırıyoruz. Hedefimiz, Türkiye’nin savunma sanayindeki gelişimini artırmak ve bu gelişmelerle birlikte ülkemizin küresel arenadaki rekabet gücünü yükseltmek. Bu nedenle, dünya standartlarını yakalayan değil, onlara örnek teşkil edebilecek ürünler geliştirmeye odaklanıyoruz. Türkiye’nin geleceği için daha müreffeh yarınlar inşa etmek amacıyla var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“İŞ BİRLİKLERİ İLE SAVUNMA SANAYİNE KATKIMIZ DAHA DA ARTYIYOR”

Titra’nın SAHA Expo 2024’te önemli iş birliklerine de imza attığını ifade eden M. Selman Dönmez, şunları söyledi:

“Repkon Savunma Sistemleri ile imzaladığımız stratejik iş birliği anlaşmasında Repkon tarafından üretilen RDS40-MGL 40 mm Tamburalı Bombaatar, Titra’nın geliştirdiği DUMRUL’a entegre edilecek. Bu entegrasyon, askeri operasyonlarda sahada etkinliği artıracak ve askeri birliklere daha güçlü bir saldırı ve savunma yeteneği sunacak. Nardan Güç Dönüşüm Sistemleri arasında gerçekleşti. Bu anlaşmaya göre, Titra’nın geliştirdiği DELİ Kamikaze İHA projesinde Nardan’ın geliştirdiği yerli motorlar kullanılacak. Bu yerli motorlar, DELİ İHA’nın performansını üst düzeye çıkararak, keşif-gözetleme ve taarruz operasyonlarında etkinliğini artıracak. Bu iş birliği, Türkiye’nin savunma sanayiinde yerlileşme ve bağımsızlık hedefine yönelik atılan önemli adımlardan biri olacak.

Meteksan Savunma Sanayii ile yapılan anlaşma kapsamında, Titra’nın geliştirdiği ALPİN İnsansız Helikopteri, Meteksan’ın geliştirdiği MİLSAR SAR/MTI radarı ile donatılacak. MİLSAR radarı, her türlü hava koşulunda geniş alanları tarama ve yüksek çözünürlüklü görüntüler elde etme yeteneği sunuyor. Ayrıca, radar sistemi sayesinde hareketli hedeflerin tespit edilmesi ve sınır ötesi operasyonlarda kritik istihbarat sağlanması mümkün olacak. Söz konusu iş birlikleri savunma sanayine olan katkımızı daha da perçinleyecek. Dumrul ve Mete projelerinin entegrasyonu için ROKETSAN ile yapılan iş birliği kapsamında, her iki taraf da bilgi, deneyim ve teknolojik altyapılarını ortak kullanarak projeye katkı sağlayacak. Bu iş birliği, Türkiye’nin savunma kapasitesini güçlendirerek ulusal güvenliğimize önemli katkılar sağlayacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir